Hur kan det bli så fel? Ge mig din åsikt!

Nu önskar jag höra allas röster, hoppas det är lite fart i er ; )  Artikeln nedan är kapad från Aftonbladet.se, rakt av.

—————————————————————————————————————————————————

Sjuk, pank och snart hemlös

Linda, 38, har 16 sjukdomar – måste jobba

SKINNSKATTEBERG. Multisjuka Linda Gustafsson, 38, har levt på 2 200 kronor i månaden sedan februari. Trots 16 diagnoser menar Försäkringskassan att hon är fullt kapabel att arbeta.

Den 1 januari blir hon och 15-årige sonen Casper hemlösa.
– Jag är desperat, jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger hon.

Listan över mellanstadieläraren Linda Gustafssons olika  diagnoser är lång. Läkaren har fastslagit 16 olika sjukdomar. Hennes händer och fötter är krumma av nervskador och hon lider av ständig värk i hela kroppen.

Sjukhus-stammis

Till det kommer svår diabetes, ständiga urinvägsinfektioner och tarmsjukdomen lymfocytär colit som gör att hon måste gå på toaletten mellan 20 och 30 gånger per dag. Flera gånger per år måste hon läggas in på sjukhus för att få näringsdropp.
– Du förstår ju att jag har väldigt svårt att sköta ett jobb, säger hon uppgivet när Aftonbladet träffar henne i lägenheten i Riddarhyttan utanför
Skinnskatteberg. Här bor hon tillsammans med 15-årige sonen Casper. Fram till februari var hon sjukskriven på heltid, men sedan var det slut. Trots läkarens intyg och ständiga påtryckningar anser Försäkringskassan att Linda Gustafsson är arbetsför.

”Jag är helt trasig”

– Jag har verkligen försökt jobba, men det går inte. Det syns inte på utsidan, men jag är helt trasig inuti, säger Linda. Nu lever hon och sonen på 2 200 kronor i månaden. Pengarna kommer från barnbidrag och underhåll från pojkens pappa. Skulderna växer för varje månad, och senaste tiden har hon inte kunnat betala hyran.

Får ingen a-kassa

– Vi har precis fått besked om vräkning. Från den 1 januari har vi ingenstans att bo. Mat får vi ofta från min mamma och grannar och vänner som förstår att jag har det tufft. På grund av att hon inte anser sig arbetsför, och därför inte ”står till arbetsmarknadens förfogande” har hon inte heller rätt till a-kassa.

Bryter mot lagen

Och trots att det strider mot lagen har socialtjänstens handläggare nekat henne socialbidrag.
– De hänvisar till Försäkringskassans beslut, och de skriver ju att jag kan jobba och därmed kan försörja mig själv.
För tre veckor sedan fick hon dock en engångssumma, 6 000 kronor, i akut stöd av sin nya handläggare.Linda visar upp de tomma köksskåpen.
– Det värsta är att se hur min son måste lida för att systemet inte fungerar. Jag har hamnat mellan stolarna och har ingen makt att påverka en handläggare som bryter mot lagen. Jag känner mig totalt maktlös.

—————————————————————————————————————————————————

Är Sverige ett välfärdsland? Hur kan det bli så uppenbart fel? Hur kan en handläggare försäkringskassan överhuvudtaget anse att hon är arbetsför? Hur många fler ska krossas av försäkrningskassans och REGERINGENS totalt omänskliga krav/regler?

 

Annonser

Posted on 9 december, 2010, in Arbete, Politik. Bookmark the permalink. 11 kommentarer.

 1. Jag lider verkligen med henne för jag vet hur det är.
  Sitter själv i samma sits.
  Är för sjuk för å jobba men för frisk för å få pengar.
  Jag blev av med min sjukersättning den 30/4.

  Gilla

 2. Stackars kvinna och barn!

  Gilla

 3. Fruktansvärt

  Jobbar som på finska arbetsförmedlingen. Hemskt vilken makt man har över människors liv när man gör utlåtanden hela tiden.

  Folk är inget mer än papper.
  Så funkar byråkratin, för jag jobbar med det varje dag.

  Gilla

 4. Hmm.

  Är det handläggaren som gör bedömningen om någon är arbetsför? Är det inte läkare som gör det?

  Varför får hon inget socialbidrag? Även om hon klassas som arbetsför, så länge hon inte har ett jobb så borde hon väl få pengar någonstans ifrån?

  En nära vän till mig i samma sits fick inget socialbidrag för att hon ägde en bostadsrätt och en liten skruttig bil, i det fallet fick hon i alla fall besked om varför hon inte fick.

  Det är skit när det blir så här.

  Gilla

 5. Anne Christine von Porat

  Ja-som de flesta skriver så är det fruktansvärt för Linda och hennes son Casper.Allt detta måste ju lösas för dem och för andra i samma situation.Jag undrar hur det gick med just detta ärende Jag vill så gärna hjälpa dem på något vis.Jag är själv snart pensionär och kommer att få lägsta pensionen. Men ändå har jag det väldigt bra ,tycker jag.Med min ekonomi är jag noga med att aldrig ligga efter med någon räkning.Men om man blir sjuk och allt ställs på ända,då är det en helt annan sak.Sedan 1987 har jag varit sk.sjukpensionär.Allt var nog lättare på den tiden med att efter lång sjukskrivning få ,som det då benämdes-sjukpension.Jag har tänkt så mycket på Linda och Casper alltsedan jag läste om deras situation i Aftonbladet.Om du läser detta Linda, så är jag beredd att göra något för dig och din son.Jag har också varit ensamstående med min son då han var endast 1½år.Nu är han 43 år.Så jag kan sätta mig in i din situation,som måste vara mycket jobbig.Jag kan låna dig lite pengar till hyra n ,som nog är det viktigaste just nu.Du kan betala tillbaka när du kan. Det går bra. Vi får ju avvakta försäkringskassans beslut.Om jag kan ska du och Casper få något av mig också.Det skulle göra mig glad om jag visste att jag kunde göra något,som kan glädja er. KRAMAR till er båda från Anne Christine von Porat i Tyringe i Skåne.

  Gilla

 6. Anne Christine von Porat

  Snälla Josefin Sköld reporter på Aftonbladet,du kan väl göra en uppföljning av Linda Gustafssons fall.Jag och säkerligen alla andra som har skrivit en kommentar till detta vill säkert få veta hur det går för henne och hennes son.Med vänliga hälsningar Anne Christine von Porat Tyringe.

  Gilla

 7. Anne Christine von Porat

  Snälla Josefin Sköld… Hur gick det för Linda och hennes son Casper? Jag vill veta ,liksom säkert många med mig…Berätta i Aftonbladet snart.Tack på förhand! Anne Christine von Porat.

  Gilla

  • Blir bara så uppröd av alla de människor som inte UPPLEVT baksidan av denna blå regering som nu driver Sveriges sjuka till självmord eller tankar om detta… Jag har sedan 2010 stridit mot handläggaren Ritta H. FKs handläggare i Fagersta. Senast i måndag sade hon till mig vid ett möte att hon ÄR försäkringskassan. Alla de rådgivande läkare de själva låtit gått igenom min sjukdomshistoria enhälligt tycker att jag är för sjuk för att ens deltidsarbeta. Trotta detta och även mångfaldiga sidor med beskrivningar om mina sjukdomar anser Riita H att min arbetsförmåga inte är nedsatt med mins en fjärdedel på grund av medicinska själ. Denna bedömning får ej användas längre. Gick ett program om det igår. FK har vid flera tillfällen tagit hjälp av medicinsk rådgivare för att få mig utförsäkrad. FMR har däremot tydligt sagt att jag är för sjuk. Redan 25 maj 2010 ansåg FMR mig för sjuk. I vart fall blev jag utförsökrad. Sök gärna på Aftonbladet Linda Gustafsson sjuk. så kan ni läsa om bristfällande handläggare och paragrafer som ej efterföljs. Jag har ej blivit erbjuden arbetsträning eller någon annan åtgärds form. Har själv begärt möten med FK alla de gånger jag träffat Riita H. Hon lämnade mötet i måndags då hon skulle besvara hur det är möjligt att begära in journalet från sjukhus där jag ej behandlas. Inte märkligt att det ej finns journaler där man inte är under behandling. Jag har dessutom skickat de en lång lista på alla de instanser jag är under behandling. Fy skäms FK och alla politiker som enbart kör över de som är sjuka. Vi ligger redan, vår ekonomi är obefintlig eftersom ersättningen sjunker snabbt.

   Gilla

 8. Anne Christine von Porat

  Snälla Josefin Sköld… Hur gick det för Linda och hennes son Casper? Jag vill veta ,liksom säkert många med mig…Berätta i Aftonbladet snart.Tack på förhand! Anne Christine von Porat.Nu är det snart februari och artikeln fanns i er tidning innan julen 2010.Det är därför som jag fortfarande ställer mig frågan :Hur har de det idag??

  Gilla

 9. Hejsan. Jag är oerhört tacksam att ni tar er tid och bryr er om mig. Jag har inte riktigt haft orken att skriva tidigare till alla som läst och tyckt till. Jag har åter tagit kontakt med Josefin sköld för en uppföljning. Skall på rättegång i morgon i Uppsala kl 13.00 på förvaltningsrätten mot försäkringskassan. Kan meddela att jag är utförsäkrad igen och beviljas ej att arbeta deltid. Var på ett överlämningsmöte (som jag själv begärt) i måndags med en läkare, två arbetsförmedlare och Riita HögbergSom är min handläggare på FK i Fagersta. Riita lämnade mötet efter en kort tid då jag verkligen ville höra från henne hur hon resonerar kring alla de avslag hon ger. FKs egen rådgivande läkare enser mig för sjuk för att arbeta.
  Nu hoppas jag på att förvaltningsrätten ger ett annat beslut. Denna förhandling är om 2010
  Hälsningar Linda Gustafsson
  Lindagustafs@hotmail.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: