Ikväll gäller det : )

Earth Hour är på intågande. Härligt. Denna fantastiska manifestation, som både privatpersoner och företag ställer upp på och stöttar genom att just släcka belysningen och stänga av all icke nödvändig elektrisk apparatur under minst en timme. 20:30 – 21:30 är det som gäller. Det är nu vi ska visa politikerna att det är dags att ta klimatfrågorna på större allvar. Sverige har en hyffsad klimat/miljöpolitik, men kan förbättras massor. Det finns länder där man inte ens har en klimat/miljöpolitik.

Klart man ska släcka, även om man är har varit duktig och bytt ut alla lampor mot lågenergi. Detta är ju som skrivet en visuell manifestation för att försöka visa våra politiker vad vi tycker! Det viktiga är att inte se manifestationen som en energisparkampanj, för den är inte det. Men lite ström spar vi allt och inte minst är det mysigt med lite stearinljus i mörkret. Sedan är det förbannat synd att Earth Hour bara är en gång om året…men det är i alla fall något och definitivt bättre än inget alls.

I vår familj är vi stolta över deltagandet (kanske därför man är miljörevisor också ; ) ), även om vår del gör lite så bidrar vi alla fall med något. Mer än den som inte släcker, för det visar ju bara att man inte bryr sig överhuvudtaget…eller tänker jag fel där?

Manifestationen har ju inte bara spara el i åtanke. Tanken är ju att man ska väcka miljömedvetenheten hos så många som möjligt, så att man i det vardagliga livet tänker klimatsmart. Man önskar ju att alla vore medvetna om att deras val och handlingar, vad det innebär för miljön. Det finns hur mycket som helst som man enkelt kan göra. I slutet på detta inlägg kommer en liten lista för dig som vill komma igång…

Vi ska släcka ner, det blir definitivt mer än en timme, och mysa. Först ett långt bad, sedan ostbricka med kex och vin. Vem kan motstå att på ett sådant romantiskt sätt värna om miljön ; )

Klimatsmart tänk:

 • Byt ut alla lampor till lågenergialternativ.
 • Stäng av alla apparater helt, använd inte Stand By funktionen.
 • Dra även ur laddare till mobilen när mobilen inte laddas.
 • Köp ekologiskt och närproducerat om det alternativet finns.
 • Åk kommunalt, cykla eller gå. Bättre alternativ till bilen. Bonus, de två senare gör dig dessutom lite mer välmående i kroppen!
 • Byt till elbolag som producerar grön el. http://elskling.se sköter sökning, byte av elavtal åt dig kostnadsfritt. Vi fick riktigt bra elavtal genom dom : )
 • Källsortera och återvinn de fraktioner som går att återvinna.
 • Sänk innertemperaturen 1 grad och du spar en massa el.
 • Ska du köpa bil, miljövänligare alternativ än bara en renodlad bensinbil. Finns ju bra hybridbilar nu.

Så…du ser…det är ju faktiskt inte svårt alls att göra vissa saker. Vidare finns det ju massor med saker att göra för att spara energi och
annat som gynnar vår miljö. Googla runt och se om du är sugen på att göra mer. För att hjälpa dig på traven kan du kolla in på www.wwf.se,
http://minplanet.se, www.klimatsmart.se

Annonser

Publicerat på 26 mars, 2011, i Earth hour, Källsortering, Klimatfrågan, Miljö, Mys, WWF. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Har du stöpt ljusen själv då?
  Annars är dem väl tillverkade i en fabrik som släppt ut en massa energi?
  Eller är det ekologiska ljus?
  Jag tänker bara ha ljuset från tvn igång och en film =)

  Gilla

  • Vet faktiskt inte, vi bor ju i en kompis lägenhet och ljusen stod redan framme. Med största sannolikhet är ljusen Ikea-ljus. Men du väckte en tanke, man kanske skulle stöpa ljus någon gång. Sist jag gjorde det var var mellanstadiet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: