Träningingens framsida:

Skrev ett inlägg, i går morse, Träningens baksida.
Måste ju även då givetvis skriva om träningens framsida, eller hur : ) Fördelarna med styrketräningen överväger ju den lilla baksidan jag skrev om.

Så, här kommer en massa fördelar och annat matnyttigt att tänka på, sug in och kom sedan inte och säg att det inte är bra att träna styrketräning (som tyrvärr vissa påstår!?!?)

– Styrketräning har det goda med sig att den bl.a. stärker kroppen, bygger muskler, ökar energiförbrukningen, ökar fettförbränningen …

– Styrketräning hjälper dig med att få bukt med olika specifika kroppsliga problem som ryggproblem, minskad risk för benskörhet då benen stärks, förbättrad insulinkänsligheten, förbättrat blodtryck, förbättrade blodfetter mm. För att förbättra ryggen och få bra resultat så är styrketräning i kombination med stretchövningar av olika slag det bästa.

– Styrketräning har visat sig bra för att höja såväl det fysiska som psykiska välbefinnandet. Psyket stärks överlag och oro, ångest och depressioner av olika slag har visat sig minska i de undersökningar som gjorts på detta. Så att styrketräna är även bra för själen. Vid styrketräning ökar kroppen produktionen av måbra-hormonerna dopamin, serotonin och endorfiner. särskilt produktionen av serotonin ökar vid styrketräning.

– Precis som all fysisk träning så förbränner kroppen mer energi direkt under träningspasset vid styrketräning än efter. För styrketräning är detta mindre än exempelvis löpning. Ca 400 kcal per timma. Däremot är efterförbränningen betydligt större hos styrketräning än andra idrotter.

– Energiförbrukningen förhöjs 1 – 2 dygn efter styrketräning, musklerna behöver energi för att återhämta sig, transport av mjölksyra, uppbyggnad av ny muskelvävnad. Detta till skillnad mot vanlig konditionsträning där ökningen av energiförbrukningen har som störts verkan medan man tränar.

– Att kombinera styrketräningen med konditionsträning som ofta bränner mer kroppsfett kan vara optimalt för att få en snygg och stark kropp. Det är en fördel att styrketränaföre konditionsträningen i så fall.

Energiförbrukningen blir totalt högre i kroppen när man styrketränar. Ökad muskelvolym innebär att det basala energibehovet ökar så att kroppen konstant behöver mer energi när du tränar kontinuerligt. Styrketräning samt intag av bra proteiner har även den fördelen att värmeproduktionen ökar i kroppen, se termogenes.

– Att utöva kontinuerlig stretching av de olika muskelgrupperna förbättrar muskeltillväxten när man styrketränar. Lättare stretching mellan styrketräningsseten fungerar också positivt.

– Produktionen av testosteron och tillväxthormon ökar vid styrketräning.

– Att inkludera bra proteiner i kosten är ett måste för bra muskeltillväxt. Proteiner har även den fördelen att de förbättrar fettförbränningen. då de stimulera fettbrännande hormon som glukagon, IGF1 och tillväxthormon.

– Män har större förmåga att öka i muskelstyrka än kvinnor tack vare att de har större mängd av hormonet testosteron i kroppen än kvinnor som har mer av hormonet östrogen. De personliga uppsättningar av olika gener påverkar också så att vissa har betydligt enklare att bygga och öka i muskelmassa än andra.

– Kroppen har den fina egenskapen att den minns, så har du styrketränat mycket och sen slutar för att senare börja igen så byggs musklerna snabbare upp igen än om du aldrig har tränat förut.

– Om du vill öka i vikt och bygga mer muskler så måste energiintaget vara större än kroppens energiförbrukning.

– Träna inte för ofta, musklerna bör vila minst 48 timmar innan nästa styrketräningspass.

– Glöm inte att stretcha dina muskler, viktigt efter träning men bör även göras innan eller under träning efter att du är ordentligt uppvärmd. Detta minimerar risken för skador, muskler som tränas har en förmåga att förkortas och bör därför stretchas ut. Att stretcha höjer även prestationsförmågan vid vissa rörelser.

KÄLLA: http://www.halsosidorna.se/Styrketraning.htm

Annonser

Posted on 18 november, 2011, in Styrketräning. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Ja, det finns ju sannerligen inte bara en fördel med styrketräning!
  Jag personligen skulle ha svårt att klara mig utan den, mycket för att styrketräning, precis som det står i texten, kan hjälpa även det psykiska välbefinnandet.
  Vilket jag, som har en ökad benägenhet till depression, känner av.

  Men, så underligt… Jag förstår om det kanske inte alltid känns jättepeppande för dig med ett styrkepass då.
  Vad duktig du är som kämpar på trots allt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: